• 0173 - 826 00
  • info@vattenfallgymnasiet.se

Skolan

Gamla Prästgården är en av skolans lokaler i det vackra Forsmarks bruk.

Skolan i Forsmark kommer att erbjuda 120 elever möjligheten att läsa tekniskt eller naturvetenskapligt program i en unik miljö, med nära koppling till Sveriges största energibolag. Samarbetet inleds nu och de första eleverna kan enligt planen börja i den nya skolan höstterminen 2020.

Det nya Vattenfallgymnasiet är en ambitiös nysatsning med grunden i nuvarande Forsmarks skola, som varit framgångsrik under många år sedan starten för drygt 30 år sedan. Nu bidrar Vattenfall till en verksamhet som kommer att drivas som ett fristående bolag lett av entreprenören Fredrik Svensson.

”I Forsmark kommer vi att erbjuda en högklassig gymnasieutbildning med möjligheter till praktik inom Vattenfall. Vi har ambitionen att skapa Sveriges bästa teknikutbildning. Närheten till kärnkraftverket och SKB:s anläggningar liksom Vattenfalls FoU-laboratorium i Älvkarleby kommer tillsammans med vackra Forsmarks bruk att ge en unik utbildningsmiljö som vi tror kommer att attrahera elever inte bara från närområdet utan från hela landet”, säger Christopher Eckerberg. Han tillägger att det planeras för ett elevboende med plats för 64 studenter.

Fredrik Svensson driver redan väletablerade ABB Industrigymnasium med skolor i Ludvika och Västerås. ”Jag är väldigt glad över samarbetet med Vattenfall och ser verkligen fram emot att få utveckla en högkvalitativ skola tillsammans med de erkänt duktiga lärarna och personalen vid Forsmarks skola. Vi vill också utnyttja möjligheten till samverkan med våra skolor i Västerås och Ludvika. Det kommer att gynna både elever och anställda vid samtliga skolor”.

Vattenfallgymnasiet i Forsmarks bruk

Vattenfallgymnasiet ligger inbäddat i det vackra Forsmarks bruk. Bebyggelsen i bruket är till stora delar från 1700- och 1800-talet. Den byggnad som i dag är skolans kansli var en gång brukets prästgård. Andra byggnader som nyttjas av skolan är Charlotta och Theresiaskolorna. De byggnaderna tjänstgjorde som brukets småskolor så sent som på 60-talet.

I och med Forsmarks skolas start 1987 påbörjades uppförandet av den byggnad som vi idag kallar Nya skolan. I Nya skolan återfinns de flesta av skolans lektionssalar.

Vägbeskrivning till Forsmarks bruk och skolan

• Från Gävle: Åk söderut på riksväg 76 i cirka sju mil.
  • Från Uppsala: Åk norrut på länsväg 290 i cirka sju mil.
  • Från Stockholm: Åk E4 norrut mot Uppsala, därefter länsväg 290.
  • Från Norrtälje: Åk norrut på riksväg 76 i cirka åtta mil.

Visa större karta