Bli elev på

Vattenfallgymnasiet

Bli elev på

Vattenfallgymnasiet

Är det dags för Gymnasievalet? Går du i 9:an och ska välja vilket program du ska gå? Vattenfallgymnasiet är inte ett vanligt teknikgymnasium. Hos oss får du en direkt insikt i arbetslivet, erbjuden praktik på Vattenfall och möjlighet att bo på skolan på vårt elevboende. Här har vi samlat information för dig som vill bli elev på Vattenfallgymnasiet. Läs mer om teknikprogrammet och våra inriktningar Teknikvetenskap och Produktionsteknik. Samt få svar på vanliga frågor i vår FAQ.

 

Vad är det bästa med att läsa Teknikprogrammet på Vattenfallgymnasiet?

Är du intresserad av Vattenfallgymnasiet?

Är du intresserad av att veta mer, få information om Öppet hus, prova-på-dagar eller vill få mer information om vad som händer på skolan så anmäl ditt intresse. Då ser vi till att du får den information du behöver.

Anmäl intresse:

Välkommen att besöka oss på Öppet hus!

Link3ArrowBlueLink3ArrowBlue

Du är välkommen till Vattenfallgymnasiets Öppet Hus. Du får träffa elever och personal som bland annat berättar om skolans sommar­läger, skolstarten och vårt elevboende. Om du reser långt kan vi även erbjuda ett övernattningsboende. Kontakta oss om du inte kan komma till Forsmark så sätter vi upp ett online-möte.

En unik kontakt med arbetsslivet.

På Vattenfallgymnasiet har vi ett arbetssätt som påminner om arbetslivets. Genom studiebesök, praktik och gästföreläsningar får du möjlighet att uppleva arbetslivets olika roller och arbetsuppgifter. Som elev på vårt teknikgymnasium får du också förtur till praktikplats på Vattenfalls olika anläggningar och enheter, världen över. Du får kontakter i företagsvärlden och möjlighet att börja bygga nätverk.

Link3ArrowBlueLink3ArrowBlue

Studera med närhet till skolan, vänner och naturen.

På vårt Campus har du nära till skolan, vännerna och naturen och har många möjligheter till olika fritidsaktiviteter. Rummet du hyr är möblerat. Kök och allrum delas med dina huskompisar. Skolan bjuder på frukost och ibland även en vällagad middag.

Link3ArrowBlueLink3ArrowBlue

FAQ - vanliga frågor

1Vad kostar hyran för ett rum i elevboendet?
Hyran är 2300 kr/mån och den betalas 10 månader per år.
2Vad kan jag jobba med efter jag gått er utbildning?
Våra utbildningar ger en bra bredd för att arbeta med många olika typer av tjänster inom teknikområdet.
3Kan man läsa på högskola eller universitet efter er utbildning?
Ja. Teknikprogrammet ger en bred behörighet till högre studier. Om du väljer att läsa fler kurser inom biologi och kemi får du ännu bredare behörighet.
4Finns det fler program än teknikprogrammet på er skola?
Nej, vi har specialiserat oss på teknikprogrammet just nu. För att du ska ha större valmöjlighet har vi däremot valt att skapa olika programfördjupningar som motsvarar eller ger delar av andra utbildningar. Exempelvis kan man läsa kurser i naturvetenskapliga ämnen för att få samma behörighet som det naturvetenskapliga programmet ger.
5Hur många får jobb direkt efter Vattenfallgymnasiet?
Ungefär 25% av våra elever väljer att börja sin yrkesverksamma karriär direkt efter gymnasiet. 75% väljer att studera vidare.
6När är sista datum att söka?
Hos Gymnasieantagningen i ditt län eller kommun hittar du aktuella datum när antagningen öppnar, sista ansökningsdag och omval.
7Hur söker jag till Vattenfallgymnasiet?
Du som går i åk 9 och ska söka in till åk 1 på gymnasiet gör det via gymnasieantagningen i ditt län eller kommun. Du som går i åk 1 på gymnasiet och vill byta utbildning skickar din ansökan direkt till oss. Urval sker utifrån ditt slutbetyg i grundskolan. Efter sista datum för ansökan behandlas den i mån av lediga studieplatser.
 

Prova på en dag på Vattenfallgymnasiet

På Vattenfallgymnasiet håller vi alltid öppet hus för dig som vill göra ett besök. Du kan få träffa elever och lärare, ställa frågor och prova på att vara elev på skolan för en dag. Uppleva vår natursköna miljö på Forsmarks bruk och besök vårt elevboende. Om du reser långt kan vi erbjuda övernattningsboende.

Våra utbildningar

Vattenfallgymnasiets utbildningar fokuserar på hållbar och fossilfri framtid. Här förbereds eleverna till högskola och arbetsliv med kunskap att själva utveckla framtidens teknik inom elproduktion från energikällor som minskar klimatavtrycket. Alla våra utbildningar har riksintag och på vårt Campus bor eleverna i nybyggda studentbostäder i naturskön miljö och med närhet till skolan, vännerna och många möjligheter till fritidsaktiviteter.

Teknikprogrammet

Teknikvetenskap

Gillar du att konstruera eller programmera? På inriktningen Teknikvetenskap får du lära dig mer om arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering.

Teknikprogrammet

Produktionsteknik

Gillar du att lösa problem? Gillar du att arbeta logiskt och strukturerat? Vill du arbeta både teoretiskt och praktiskt? Då kan inriktningen produktionsteknik på Teknikprogrammet vara för dig.

Läs ett 4:e år och bli gymnasieingenjör!

Vill du få ännu djupare kunskap inom teknik och elproduktion? Har du läst Teknikprogrammet eller annan likvärdig utbildning och vill fördjupa dig? Eller känner dig redo för att kliva ut i arbetslivet direkt? Då kan du ta chansen att läsa Teknikprogrammets yrkesinriktade fjärde år och få titeln gymnasieingenjör. Du kan ansöka till vårt fjärde år oavsett var du läst dina tre föregående gymnasieår.