Är du intresserad av både teknik, matematik och fysik och vill koppla samman dessa ämnen? På inriktningen Teknikvetenskap får du lära dig mer om arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Hos oss sätter vi fokus på olika energibegrepp samt metoder och strategier för att skapa en hållbar utveckling. Utbildningen är en bra grund för högskolestudier i teknik och naturvetenskap.
Utbildningen genomsyras av ett tvärvetenskapligt förhållningssätt på naturvetenskaplig och teknisk grund, där problemformuleringar tagna från energiområdet fördjupar ämnesstudierna. I inriktningen teknikvetenskap omfattar kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Hos oss ingår specialiseringskurser, som till exempel
reaktorfysik, termodynamik, fysikalisk- och kemisk problemlösning samt linjär algebra. Din förmåga till analys kommer att utvecklas, din kreativitet och förmåga att lösa problem och ta initiativ.
Du genomför experiment från planerandet fram till tolkningen av resultatet och du tränar dig i att förstå hela utvecklingsprocessen från idé till den färdiga produkten.
Du lär dig programmet CAD som hanterar och gör ritningar i 2D- och 3D-program och används mycket inom teknisk konstruktion och arkitektur.
Efter gymnasiet har du en bra grund för universitets- och högskoleutbildningar.
Inriktningen ger dig särskild behörighet till teknisk högskola och du kan t.ex söka någon typ av ingenjörsutbildning.
Framtida yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen teknikvetenskap kan vara: civilingenjör, programmerare, matematiker eller andra yrken inom en teknisk bransch.
Alla våra utbildningar har riksintag och kan sökas av elever från hela landet.
För dig som vill få ett övergripande perspektiv på hur en energicykel fungerar och hur de olika delarna hänger ihop och påverkar varandra, från produktion, distribution, lagring och användning av energi.
För dig som är intresserad av samhällsplanering och miljöpolitik och hur vi med teknik kan anta miljöutmaningar, hushålla på naturresurser och bibehålla bärkraftiga ekosystem.
För dig som vill är intresserad av digitalisering som AI och smarta dataplattformar för att bidra till effektivare energisystem i framtiden.
För dig som vill läsa vidare till läkare, eller ha en naturvetenskaplig utgångspunkt för att diskutera etiska frågor och ställningstaganden för teknikutvecklingen i samhället.
För dig som vill förstå hur energiteknik påverkar miljön och få kunskap i arbetet kring drift, underhåll och service av energitekniska anläggningar.
För alla elever som läser det fjärde året erbjuds en praktikperiod på åtminstone 12 veckor. Praktiken är en viktig del för att få inblick i vad du läser om och för att lära dig utföra de teoretiska kunskaperna du läst om praktiskt.
Praktikplatsen får eleven fixa själv men vanligt är att den sker på en stor kraftproducerande anläggning eller inom processindustrin. En typisk praktikplats om man går på Vattenfallgymnasiet är t.ex. på driften i kärnkraftverket i Forsmark, eller på underhållsavdelningen där man deltar i arbetet. Genom praktikperioden får eleven en unik chans att visa mer av sig själv och skapa kontakter till framtida arbete.
Är du intresserad av att veta mer, få information om Öppet hus, prova-på-dagar eller vill få mer information om vad som händer på skolan så anmäl ditt intresse. Då ser vi till att du får den information du behöver.
Gillar du att lösa problem? Gillar du att arbeta logiskt och strukturerat? Vill du arbeta både teoretiskt och praktiskt? Då kan inriktningen produktionsteknik på Teknikprogrammet vara för dig.